Grilované krevety s avokádovou salsou
Stačí niekoľko kvalitných surovín a jedlo ako zo stredomorskej reštaurácie vyčaríte za chvíľku. Krevety sú vynikajúcim zdrojom proteínov a obsahujú len malé percento nasýtených tukov, čo z nich robí vhodnú súčasť zdravého a diétneho jedálneho lístka. Krevety ďalej obsahujú veľké množstvo kvalitných bielkovín, omega-3 mastné kyseliny, jód, selén, zinok, vápnik, vitamín B12 a ďalšie telu prospešné látky.
na krevety:
- 20 tigrích kreviet
- čerstvý zázvor
- 1 strúčik cesnaku
- olivový olej
- čerstvý koriander
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- soľ a čierne korenie
na salsu:
- 1 zrelé avokádo
- 5 cherry paradajok
- šťava z polovice limetky
- 1 lyžica čerstvej petržlenovej vňate (prípadne koriandra)
- 1 čili paprička
- olivový olej
- soľ a čierne korenie
Postup:
Najprv urobte marinádu na krevety z olivového oleja, čerstvého zázvoru, cesnaku a asi hrsti nakrájaného čerstvého koriandra. Marinádu osoľte, okoreňte a pokvapkajte citrónovou šťavou. Do zmesi vložte olúpané a črievka zbavené tigrie krevety a nechajte marinovať asi 60 minút. Krevety ponapichujte na špajľu a grilujte z oboch strán, kým nezružovejú.
Teraz si pripravte salsu. Zrelé avokádo rozpoľte, vyberte kôstku a olúpte. Dužinu avokáda nakrájajte na malé kocky. Takisto nakrájajte na štvrtiny cherry paradajky a najemno čili papričku. Čerstvý koriander alebo petržlenovú vňať nasekajte a tiež ich pridajte k zelenine. Všetko pokvapkajte limetkovou šťavou, pridajte lyžicu olivového oleja, čerstvo namleté čierne korenie, štipku soli a zamiešajte.
Dobrú chuť!